Kome je HACCP namijenjen?
Zemlje Evropske unije uvele su HACCP u svoje zakonodavstvo u svim područjima rada sa hranom i zabranile uvoz prehrambenih proizvoda iz drugih zemalja koje nisu proizvedene po načelima HACCP sistema.
HACCP treba da uvedu:
-
Sve proizvodnje i prerade (pekare, mesare, mlekare, klanice, proizvodnje kolača i torti, proizvodnje marmelade, proizvodnje sokova, alkoholnih i bezalkoholnih pića, prerade voća, povrća, proizvodnje konditora, bombona, žvaka i dr.),
-
Sve proizvodnje i prerade vode za piće kao i vode koja se upotrebljava, odnosno dodaje tokom pripreme, obrade ili proizvodnje hrane,
-
Sve organizacije koje se bave pakovanjem i prepakivanjem prehrambenih proizvoda,
-
Sve organizacije koje se bave skladištenjem, transportom i distribucijom svih prehrambenih proizvoda,
-
Ustanove koje se bave pripremom i distribucijom hrane – za potrebe bolnica, dječjih ustanova, hotela, restorana, avionskih i drugih kompanija,
-
Objekti javne i kolektivne ishrane (javne kuhinje, kantine, bolnice, vrtići, škole i sl.),
-
Trgovine – prodavnice, supermarketi, megamarketi, svi veleprodajni objekti,
-
Maloprodajni objekti,
-
Ugostiteljski objekti kao i ketering usluge i usluge isporuke gotove hrane i dr.