Šta je HACCP?
HACCP je sistem bezbjednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primjena podrazumijeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbjednosti hrane.
PRINCIP RADA PO HACCP SISTEMU
/Hazard Analysis Critical Control Points/
Kod sprovođenja poslova sanitarne i ekološke zaštite, Sanacija 3D d.o.o. primjenjuje principe rada po HACCP sistemu.
Primjena HACCP /Hazard Analysis Critical Control Points/ sistema ili „analiza opasnosti na ključnim kontrolnim tačkama” u sprovođenju DDD radova u mnogim zemljama Evrope ima za cilj unapređenje zaštite i smanjenje mogućnosti neželjenih efekata preparata na zdravlje ljudi.
HACCP:
-
Uspostavlja, ocjenjuje i kontroliše opasnosti koje bi mogle da utiču na bezbjednost hrane;
-
Sistem upravlja kvalitetom i bezbjednosti hrane zasnovan na prevenciji,
-
Svaki zaposeni je informisan o tome šta, kako, kada i zašto da se uradi u cilju prevencije rizika od hrane ali i svoje lične odgovornosti kako bi krajnji korisnik konzumirao zdravu i sigurnu hranu.
Uspostavljena higijenska praksa je od suštinskog značaja za praćenje stanja tokom čitavog lanca proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnog proizvoda. Njenom primjenom se sprečava kontaminacija i obezbjeđuje adekvatno okruženje za rukovanje hranom.